Belastingvrij inkomen student

Belastingvrij inkomen student

Hoe hoog is het belastingvrij inkomen voor een student? Eigenlijk is er geen onderscheid tussen studenten en andere mensen. Door het belastingstelsel in Nederland kan je een bepaald bedrag belastingvrij verdienen.

Wat je mag bijverdienen is niet vastgelegd. Wel dien je er rekening mee te houden dat je boven een bepaald bedrag belasting betaalt. Voordat je gaat werken wil je graag weten hoeveel je nu overhoudt. Daarom hebben wij dit overzichtelijk op een rij gezet.

De heffingskorting en arbeidskorting

Elke Nederlander heeft recht op een heffingskorting. De heffingskorting wordt direct in mindering gebracht op de te betalen belasting. Het is dus geen aftrekpost. 

Naast de algemene heffingskorting is er ook nog een arbeidskorting. Indien je een betaalde baan hebt, dan heb je ook recht op deze arbeidskorting. Voor 2021 zijn de heffingskortingen waar je recht op hebt als volgt:

  • Algemene heffingskorting: €2,837
  • Arbeidskorting: 4,581% van het inkomen (tot een inkomen van €10,108)

De hoogte van de arbeidskorting en algemene heffingskorting worden lager naarmate je meer gaat verdienen. Omdat het bij studenten doorgaans om een bijbaan gaat, zal je hier niet zo snel last van hebben.

Om precies het belastingvrij inkomen voor een student te bepalen, dienen we een berekening uit te voeren. De belasting over het verdiende inkomen dient niet hoger te zijn dan deze kortingen. In onderstaande tabel hebben we deze berekeningen uitgevoerd.

Inkomen € 7.500 € 8.725 € 10.000 € 15.000
Inkomstenbelasting € 2.783 € 3.237 € 3.710 € 5.565
Heffingskorting € 2.837 € 2.838 € 2.837 € 2.837
Arbeidskorting € 344 € 400 € 458 € 1.870
Te betalen -€ 398 -€ 1 € 415 € 858

Wat is het maximale bedrag zonder belasting te betalen?

Bij een inkomen van rond de 8,725€ per jaar kom je op nul uit. Per maand zit je dus zo rond de 670€, rekening houdend met vakantiegeld, wat ook als inkomen telt.

Dat bedrag is toch mooi meegenomen, zonder dat je belasting hoeft te betalen.

Verdien je meer dan dit bedrag, dan dien je belasting te gaan betalen. Wel dien je rekening te houden met eventueel extra inkomen dat je geniet. Bezit je bijvoorbeeld, voor wat voor een reden dan ook, een vermogen dat boven de vermogens vrije voet uitkomt, dan dien je hier spaarbelasting over te betalen.

Er wordt ook nog regelmatig betaald met zwart geld. Dit is in onze opinie echter niet alleen verwerpelijk maar ook nog onvoordelig.

Maximaal belastingvrij inkomen student

De werkgever kan op deze manier het betaalde salaris niet als kosten opvoeren, terwijl het in de meeste gevallen voor de student geen verschil maakt.

Belastingaangifte doen en geld terugkrijgen

Belastingvrij bijverdienen is dus erg interessant. Hetgeen je bruto verdient zal je uiteindelijk netto op je bankrekening ontvangen. Wel is het zo dat je de belastingteruggave pas het volgende jaar zal ontvangen. 

Tenzij jouw werkgever rekening houdt met de verrekening van de heffingskorting. Eventueel zou je ook alvast een maandelijkse teruggave bij de belastingdienst kunnen aanvragen.

Krijg je geld terug, dan is het zaak om zo snel mogelijk de inkomstenbelasting aangifte in te vullen. Dit is doorgaans mogelijk vanaf begin maart. 

Hoeveel belasting wanneer je meer verdient?

Verdien je meer dan het belastingvrij inkomen als student, dan dien je zoals elke andere Nederlander, belasting te betalen. Het netto inkomen zal hierdoor lager uitkomen dan het bruto inkomen. 

Je gaat boven het belastingvrije bedrag 37,10% belasting betalen. Verdien je meer dan 68,507€, dan dien je zelfs 49,5% belasting te betalen. Ook hier dien je weer te letten op het totale inkomen. Inkomsten uit andere bronnen dien je op te tellen bij hetgeen je verdiend met een bijbaan.

Aftrekposten

Op het belastbare inkomen mag je eventueel aftrekposten in mindering brengen indien je daarvoor in aanmerking komt. Dit kunnen bijvoorbeeld kosten zijn gerelateerd aan een ziekte.

Bijverdienen in plaats van lenen

Doordat het belastingvrij inkomen als student toch vrij behoorlijk is, zijn wij van mening dat het beter is om het een en ander bij te verdienen, dan geld te gaan lenen. Hier zal je op langere termijn alleen maar profijt van ondervinden. Zo start je niet met een hoge schuld op het moment dat je de studie hebt afgerond. Wat extra bijverdienen en goed omgaan met geld zal je een eind opweg helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.