Invloed van media op de Bitcoin koers

Invloed van media op de Bitcoin koers

De afgelopen tijd is duidelijk te zien hoe groot de invloed van media op de Bitcoin koers is. We handelen vanuit emotie en niet met ons verstand. We kopen en verkopen klakkeloos cryptomunten, terwijl we hijgend achter de massa aanlopen. Niemand weet waar hij daadwerkelijk mee bezig is en doet wat de media hem voorschotelt.

De invloed van de verschillende media

Dat de media de koers van Bitcoin en andere cryptomunten beïnvloedt, was afgelopen week duidelijk te merken. Vorige week deed John McAfee, bekend van de antivirussoftware, een aanbeveling richting de cryptomunt Verge (XVG). Hierop ontstond er een run op Verge en steeg deze in enkele dagen met ruim 700%.

De grootste klapper dankzij media was voor Bitcoin. Deze moest na een uitspraak door de mede oprichter van de website bitcoin.com een verlies van meer dan 10% incasseren. Op het moment van schrijven is het niet eens duidelijk of deze daling door blijft zetten. Aan de andere kant wint Bitcoin Cash met meer dan 70% terrein, ook door dezelfde uitspraak.

Het handelen in cryptocurrency is een methode om online geld te verdienen. Je dient dan echter wel te maken voor de invloed van de media op de Bitcoin koers.

Media veroorzaken paniek

De paniek ontstond nadat Emil Oldenburg, medeoprichter van eerdergenoemde website en Bitcoin wallet, het geloof in zijn eigen project kwijt was. Richting de media liet hij weten dat hij al zijn bitcoins had verkocht en over was gestapt naar Bitcoin Cash. Achterliggende reden waren de te hoge transactiekosten en te lang verwerkingstijd van Bitcoin zelf.

Even was er ongeloof en gebeurde er direct na het verschijnen van het mediabericht niet heel veel met de koers van Bitcoin. Toen begonnen de eerste verkopers zich aan te dienen. Gedurende de dag zakte de koers van Bitcoin en was duidelijk te zien dat steeds meer mensen richting Bitcoin Cash gingen.

In de avond leek alles zich een beetje te herstellen, maar in de loop van de nacht gingen alle remmen los en zakte de koers van Bitcoin flink ineen. Bitcoin stond op 20 december 2017 om 4 uur ’s nachts op een verlies van €1600.

We begrijpen het niet maar volgen de media

We begrijpen de media niet óf we begrijpen de Bitcoin niet. Hoe kan een uitspraak van één enkele man de koers zo beïnvloeden? Dit geeft aan dat het merendeel van de mensen blindelings is ingestapt, maar ook blindelings weer uitstapt. Dat de transactiekosten hoger worden en de verwerkingstijd langer, was zeker niet iets van gisteren of vandaag. Iedereen had zijn eigen conclusie kunnen trekken en kunnen bedenken: blijf ik zitten of stap ik uit? Maar nee, we laten ons leiden door een bericht in de media.

Warren Buffet, die zijn aversie richting Bitcoin niet onder stoelen of banken steekt, doet hier op Twitter nog een schepje bovenop:

“WOW better buy the other coins now before the big #BitcoinCash dump!

-Warren B”

We zijn benieuwd wat dit bericht weer in gang gaat zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.